De beruchte Canadese burgemeester Rob Ford heeft tegen voorstellen gestemd om olympische en paralympische sporters te huldigen en een straat in Toronto te vernoemen naar Nelson Mandela. Per ongeluk, naar eigen zeggen.

Ford was woensdag de enige persoon in de gemeenteraad van Toronto die tegen een motie stemde om alle olympiërs en paralympiërs namens de stad een pluim te geven.

Hij was ook de enige die niet instemde met een voorstel om een straat naar Nelson Mandela te vernoemen.

Volgens Ford was het een simpele vergissing: hij strekte zich uit vanwege een zere rug en drukte vervolgens op het verkeerde knopje. Hij vroeg nog of de stemming opnieuw kon, maar hier ging de rest van de raad niet in mee.

Dom

Raadslid Adam Vaughn gelooft niks van Fords uitleg. "Toen hij stemde zei iedereen 'wat doe je nou, Rob?'", aldus Vaughn. "Hij haalde zijn schouders op en liet het zitten."

"En een half uur later - niet direct, maar een half uur later - toen Twitter en andere sociale media ontploften, kwam zijn staf langs en zei 'Je moet dit corrigeren. Je komt dom over.' En weet je wat? Hij is ook dom."

Crack

Ford raakte vorig jaar in opspraak nadat bekend was geworden dat hij crack had gerookt. Na de eerste onthulling stapelden de gênante incidenten zich snel op. Zo verschenen er video's waarop Ford stomdronken was en dreigde iemand te vermoorden.

Op een persconferentie besprak hij in vrij directe woorden zijn seksleven met zijn vrouw, nadat een vrouwelijke medewerker had gezegd dat Ford haar onder druk had gezet om orale seks bij haar te verrichten.

De gemeenteraad heeft Ford bijna al zijn bevoegdheden afgenomen, maar hij is nog wel burgemeester. Daar kan de raad weinig aan doen. Ford hoopt later dit jaar herkozen te worden.