De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft alle contacten met Rusland opgeschort vanwege de Russische annexatie van de Krim. 

Dat heeft de NASA donderdag bekend gemaakt.

De landen zullen alleen nog samenwerken als het gaat om het International Space Station (ISS). Reden voor het bevriezen van het contact is dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne schendt.

Het is een van de maatregelen die de VS heeft genomen in reactie op de Russische inlijving van het schiereiland. Dat hoorde tot voor kort nog bij Oekraïne.

NASA-personeel mag daarom voorlopig niet naar Rusland afreizen. Ook mogen ze niet meer bellen, mailen of videoconferenties houden met de Russen.

Sinds NASA de space shuttles met pensioen stuurde zijn Amerikaanse astronauten afhankelijk van de Russen voor een lift naar het ISS. De VS betalen Rusland omgerekend ruim 51 miljoen euro voor een stoeltje in de Sojoez-raketten. 

Verassend

De beslissing van NASA is verrassend, omdat de afgelopen weken juist werd gezegd dat de Russische annexatie van de Krim geen gevolgen zou hebben voor de interstellaire samenwerking. Het Amerikaanse Congres, dat het mes zette in NASA's begroting, krijgt ook een sneer in een interne memo.

Als het Congres niet had bezuinigd op het Amerikaanse ruimtevaartprogramma zou NASA niet afhankelijk zijn van de Russen, zo redeneert de ruimtevaartorganisatie.