Op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in de staat Texas heeft een schutter slachtoffers gemaakt. Er zouden vier doden en zestien gewonden zijn gevallen.

Dat melden meerdere Amerikaanse media.

De legerbasis werd, nadat bekend werd dat er een schutter actief is, geheel afgesloten. Om 4.00 uur (Nederlandse tijd) is de basis weer opengesteld. De aanwezige mensen waren opgeroepen om te schuilen en weg te blijven van ramen en deuren.

Volgens de autoriteiten gaat het om één schutter. Het zou gaan om Ivan Lopez, een 34-jarige soldaat die op Fort Hood gestationeerd is. Volgens CNN zijn er vier doden gevallen tijdens de schietpartij, waaronder de schutter. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. De schietpartij begon in de medische ruimte van de basis. Alle slachtoffers zijn soldaten.

De schutter was een Irak-veteraan die gediagnosticeerd was met een posttraumatische stressstoornis die hij had opgelopen nadat hij vier maanden was gestationeerd in het Midden-Oosten.

Obama

Zestien mensen zijn gewond geraakt. Vier soldaten liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een ooggetuige zei dat er twintig schoten zijn gelost op de basis.

De schutter zou gebruik hebben gemaakt van een semi-automatisch pistool. Wapens zijn niet legaal op Fort Hood. Ze mogen alleen gedragen worden wanneer ze geregistreerd zijn. Lopez had het wapen kort geleden gekocht.

President Barack Obama is op de hoogte gebracht van de schietpartij. Hij zegt dat het hem "pijn doet dat er weer een schietpartij is op Fort Hood." Hij wil nog niet veel meer vertellen aangezien de situatie nog gaande is.

De Central Texas College, gelegen op zes kilometer afstand van de legerbasis, is geëvacueerd. Dit zou zijn gedaan uit voorzorg.

Bekijk de reactie van Obama:

Fort Hood

Het is niet de eerste keer dat er zulke problemen zijn op Fort Hood. In 2009 schoot een man dertien militairen dood. Dertig anderen raakten gewond. Hij kreeg daarvoor de doodstraf. Ook is er eerder een aanslag op de legerbasis verijdeld.

De legerbasis is de grootste in Amerika. Het is 550 vierkante kilometer groot en er wonen 45.000 soldaten en 9.000 burgers.