Het Russische leger aan de grens met Oekraïne is volgens de Amerikaanse NAVO-bevelhebber Philip Breedlove sterk genoeg voor een aanval. 

Als het bevel komt, dan kan de troepenmacht volgens Breedlove delen van Oost- en Zuid-Oekraïne in een paar dagen onder controle hebben. 

''Dit is een erg grote, erg capabele en zeer parate legermacht'', aldus de generaal woensdag in een interview met persbureau Reuters. Volgens Breedlove kan de troepenmacht van naar schatting 40.000 militairen zijn doelen in drie tot vijf dagen hebben bereikt.

Breedlove zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag kleine troepenverplaatsingen zijn gezien door de NAVO. Maar volgens de hoogste NAVO-commandant zijn er geen aanwijzingen dat die troepen zich terugtrekken naar de kazernes.

Steun

Breedlove: ''De Russische macht heeft steun van vliegtuigen en helikopters. Ook zijn er veldhospitalen en apparatuur voor elektronische oorlogvoering. Alles wat nodig is om met succes een inval te doen. We denken dat het leger er klaar voor is.''

Volgens de generaal kan Rusland meerdere doelen hebben. Breedlove noemt een opmars over land naar de Krim als mogelijkheid. Maar ook een doorstoot naar Transnistrië sluit hij niet uit. Dat gebied met een Russischsprekende meerderheid ligt ten zuiden van Oekraïne en heeft zich afgescheiden van Moldavië.

Krim

De verdreven president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne noemt het een ''pijnlijke tragedie'' dat de Krim onderdeel is geworden van Rusland. In een interview met Russische media zei Janoekvitsj woensdag dat hij een referendum en afscheiding nooit zou hebben toegestaan.

''Ik kan dit persoonlijk niet accepteren'', liet hij weten. Janoekovitsj sprak ook de hoop uit dat de Krim zich weer aansluit bij Oekraïne. ''We zouden dat als doel moeten stellen en zoeken naar mogelijkheden zodat de Krim terugkeert, op welke voorwaarden dan ook. Zo kan de Krim onafhankelijk zijn, maar toch deel van Oekraïne blijven.''

De oud-president gaf de nieuwe machthebbers in Kiev de schuld van de afscheiding. Volgens Janoekovitsj heeft Rusland, maar ook hij zelf, daar geen invloed op gehad.

Het referendum dat de inlijving bij Rusland na de inval van Russische troepen bekrachtigde ziet hij als een protest van de bevolking van de Krim tegen de regering in Kiev. Die zou zich verkeerd opstellen tegenover de Russischsprekende inwoners van Oekraïne.

Janoekovitsj vluchtte in februari naar Rusland na aanhoudende protesten tegen zijn bewind.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alle berichten over Oekraïne