Het Turkse constitutionele hof heeft de autoriteiten opgedragen de blokkade van Twitter per direct op te heffen. 

Volgens het hof is de blokkade in strijd met de vrijheid van meningsuiting zoals die is vastgelegd in de Turkse grondwet.

De Turkse regering van premier Recep Tayyip Erdogan liet Twitter op 21 maart blokkeren door de telecommunicatieautoriteit TIB. De officiële reden was dat site inbreuk zou maken op de privacy. 

Erdogan kwam tot zijn uitspraak nadat er op Twitter werd gelinkt naar vermeende gesprekken tussen Erdogan en zijn zoon met belastende inhoud. Erdogan noemde Twitter eerder al een "vloek". 

Een administratieve rechter schortte het twitterverbod vijf dagen later op, maar de site bleef geblokkeerd. Veel Turkse twitteraars wisten die hobbel overigens eenvoudig te omzeilen.

Youtube

De Turkse autoriteiten laten ook nog steeds de videowebsite YouTube blokkeren. Volgens Turkse media gebeurt dat op basis van een wet die het beledigen verbiedt van de grondlegger van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.

Eerder verklaarde de TIB dat de blokkade werd ingesteld doordat een video was gelekt over een veiligheidsbijeenkomst met hoge officials over Syrië. De uitspraak van een rechter waar het bedrijf zich op beriep is er volgens Turkse media echter niet.