Het Internationaal Comité van het Rode Kruis en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen ontvangen zaterdag 24 mei in de Abdij in Middelburg de internationale Four Freedoms Award 2014. 

Het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai komt naar Middelburg om de onderscheiding voor Vrijwaring van Vrees te ontvangen uit handen van de Zeeuwse band Bløf.

Dat heeft Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Stichting en commissaris van de Koning in Zeeland woensdag in Den Haag bekendgemaakt.

Malala is een voorvechtster van meisjesonderwijs in onder meer Pakistan. Ze raakte wereldwijd bekend, doordat zij door een extremist van de radicaalislamitische Taliban door het hoofd werd geschoten. Vorig najaar kreeg zij al de Europese Sacharovprijs voor de vrijheid van denken.

Middelburg

''We zijn ontzettend blij dat Malala naar Middelburg kan komen'', laat Polman weten. ''Ze zit op school in Birmingham in Groot-Brittannië en is op zaterdag vrij. Dus dat was geen probleem." 

De commissaris van de Koning laat weten dat voor de komst van de Pakistaanse extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen. ''Maar dat is ook gebeurd bij de komst van bijvoorbeeld Nelson Mandela en Kofi Annan, die eerder zijn onderscheiden met de internationale Four Freedoms Award.''