De Palestijnen hebben de aanvragen voor lidmaatschap van verscheidene VN-organisaties en voor toetreding tot VN-verdragen overhandigd aan de VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

De Nederlandse diplomaat Robert Serry nam woensdagochtend de documenten in Jericho in ontvangst. Hij stuurt ze vervolgens door naar de instanties waar ze worden afgehandeld, zei zijn woordvoerster in The New York Times.

Het gaat om 15 verdragen en conventies waar de Palestijnen zich bij willen aansluiten en er zal behoorlijk wat tijd overheen gaan voordat toetreding een feit is.

''Er is en hele procedure mee gemoeid om de documenten te onderzoeken'', aldus de woordvoerster. ''Om te zeggen dat het meteen morgen van kracht wordt, is een beetje misleidend.''

Volgens adviseur Muhammad Shtayyeh van de Palestijnse president Mahmoud Abbas is de stap een reactie op de IsraëIische weigering Palestijnse gevangenen vrij te laten. Dat was afgesproken in een eerdere fase van het nu vastgelopen vredesoverleg.

Alles over het Middenoosten-conflict