Op  zondag 25 mei worden in Oekraïne presidentsverkiezingen gehouden. Deze vier kandidaten springen het meest in het oog.

Joelia Timosjenko

De 53-jarige Timosjenko was in 2005 en van 2007 tot 2010 premier van Oekraïne. Ze werd in 2011 onder zware protesten uit het buitenland veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens vermeend ambtsmisbruik. Het Westen zag de veroordeling als een politiek gedreven actie.

Timosjenko kwam in februari vrij, nadat president Viktor Janoekovitsj was verdreven. Ze heeft zeer krachtige taal richting Rusland gebezigd en zou als president een pro-Europese koers varen.

Timosjenko geniet nog altijd veel steun, al zijn er ook veel Oekraïeners die vermoeden dat ze zich in het verleden inderdaad schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Ze doet mee aan de verkiezingen voor de Batkivshchina, ofwel de 'Vaderlandspartij'. 

Petro Porosjenko

De 48-jarige zakenman is bekend geworden als de "Willy Wonka van Oekraïne". Hij runt Roshen, een grote chocoladefabrikant, en is met een vermogen van 1,3 miljard dollar een van de rijkste personen van het land.

Porosjenko, lid van de kleine 'Solidariteitspartij', loopt voorop in de peilingen en geniet nu ook de steun van voormalig bokser en opposititieleider Vitali Klitsjko.

Porosjenko is een parlementslid met politieke ervaring en diende reeds als minister van Buitenlandse Zaken en als handelsminister. Hij geldt als een gematigd politicus, die zich tot Europa zal richten. 

Aanvankelijk richtte de "chocoladekoning" zich zowel in politiek als economisch opzicht ook tot Rusland, tot dat land besloot tot een verbod op de import van zijn chocola.

Mykhailo Dobkin

De 44-jarige voormalig gouverneur van de oostelijke regio Charkov is een pro-Russische kandidaat. Hij is een oligarch die nauwe banden heeft met Janoekovitsj en deel uitmaakt van de 'Partij van de Regio's' waar ook Janoekovitsj lid van was.

Hij acht de zittende regering, net als Janoekovitsj, niet legitiem. Dobkin wil dat de verschillende regio's van Oekraïne meer macht krijgen.

Dobkin werd in maart gearresteerd, omdat hij leiding zou geven aan een afscheidingsbeweging. Hij kreeg huisarrest opgelegd.

De zakenman heeft vooral in het oosten van het land veel invloed, maar zal vanwege zijn banden met Janoekovitsj waarschijnlijk niet genoeg stemmen verzamelen om daadwerkelijk president te worden. 

Oleh Tyahnybok

De extreem-rechtse Tyahnybok was een prominente figuur tijdens de opstand in Kiev. Hij is verbonden aan de Svoboda partij, die vooral nationalistische en anti-semitische retoriek bezigt. Het oude logo van de partij leek op een swastika.

Tyahnybok is arts en komt uit een familie van medici uit Lviv. Hij is pro-Europees, maar waarschijnlijk te radicaal om aanspraak te maken op het presidentschap. De politicus probeerde in 2008 al eens burgemeester van Kiev te worden, maar kreeg slechts 1,5 procent van de stemmen.