In de nieuwe Franse regering zit niet alleen de ex van president François Hollande en moeder van zijn vier kinderen, Ségolène Royal, maar ook een boezemvriend van Hollande, Michel Sapin. 

De in augustus 1952 in Boulogne-Billancourt geboren Sapin zat samen met Hollande in militaire dienst waar ze vrienden zijn geworden.

Sapin geldt in politiek Parijs net als zijn oude vriend Hollande als een kalme figuur die liever verzoent dan zijn nek uitsteekt. Hij heeft ook nadat Hollande en Royal in 2007 uit elkaar waren gegaan, een goede relatie met Royal behouden. Zij is nu zijn collega van Milieu.

De stille socialist Sapin werd bijna toevallig in 1992 minister van Financiën. Hij kreeg die post echter niet in de eerste regering onder Hollande, maar hij werd minister van Arbeid. Deze post in het door werkloosheid geplaagde land, maakte Sapin niet alleen kalm maar ook wat stil, volgens sommige media. Ze beweren dat Sapin alleen terugkeert in de regeringsploeg, omdat hij zo goed met de president kan opschieten.

Maar op Financiën heeft Sapin in ieder geval een sleutelpost waar hij van zich kan laten horen. Hij kon de belofte van de regering dat de werkloosheid zou dalen, op zijn vorige ministerie niet waarmaken. Misschien lukt dat hier.

Pragmatisch

Sapin wordt gezien als een pragmatisch ingestelde econoom die ook hervormingen nastreeft die niet populair zijn onder linkse kiezers. Zijn ministerie is iets anders georganiseerd dan onder zijn voorganger Pierre Moscovici: Sapin is minister van Financiën en Begroting en Arnaud Montebourg neemt Economische Zaken en Industrie onder zijn hoede.

Montebourg wil net als veel linkse kiezers dat de Staat zijn rol als gul voorziener en verzorger niet opgeeft. Dat lijkt niet de nieuwe koers van Hollande te zijn, want hij heeft de bodem van de schatkist in beeld.