De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa heeft woensdag bijna negenhonderd Europese en intercontinentale vluchten geschrapt wegens de pilotenstaking.

De pilotenvakbond heeft een driedaagse staking afgekondigd die woensdag begint.

In totaal verwacht Lufthansa 3.800 vluchten te moeten schrappen, waardoor meer dan 425.000 reizigers getroffen zullen worden, zo zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen persbureau AP.

Het is een van de grootste stakingen in de geschiedenis van het bedrijf.

Schiphol

Ook verkeer van en naar Schiphol is stilgelegd, waardoor de Duitse luchtvaartmaatschappij niet tussen Amsterdam en Frankfurt vliegt. Van de vluchten tussen Frankfurt en Schiphol werden er woensdag twaalf geannuleerd.

Vluchten van Lufthansa vanaf Schiphol naar andere bestemmingen zoals München en Newark zijn woensdagochtend wel vertrokken.

De luchtvaartmaatschappij probeert waar mogelijk passagiers naar Frankfurt over te boeken naar andere vervoerders. Lufthansa heeft een lijst gepubliceerd met alle geannuleerde vluchten.

VUT 

Piloten van Lufthansa zijn al jaren ontevreden over hun loon. Ook het voornemen van de directie om vervroegde uittreding (VUT) af te schaffen stuit op weerstand bij de piloten.

De staking van deze week is een initiatief van vakbond VC. Lufthansa telt ongeveer 5.400 piloten, zij stemden bijna allemaal in met de staking.

Rustiger

De staking zorgt vooralsnog niet voor chaos op Duitse luchthavens. Het is zelfs rustiger dan normaal, zegt een woordvoerder van het internationale vliegveld van München.

De maatschappij zet toestellen in van dochterondernemingen waar niet wordt gestaakt. Bij andere dochters zoals Germanwings wordt ook gestaakt waardoor de helft van de ruim 1.300 vluchten uitvallen.

Onverantwoord

Politici hebben ondertussen geen goed woord over voor de actie. ''Het kan niet zo zijn dat minibonden de belangen van weinigen op het bord van vele anderen leggen'', aldus SPD'er Klaus Barthel.

Ook vicefractievoorzitter Michael Fuchs van de CDU in de Bondsdag is boos. ''De staking is absoluut onverantwoord. Bij mensen die soms evenveel verdienen als de bondskanselier heb ik daar geen begrip voor.''

Minister van Transport Alexander Dobrindt roept beide partijen op een snelle oplossing te vinden. ''Elke dag dat er wordt gestaakt, worden honderdduizenden mensen in hun mobiliteit beperkt.''

Akkoord

Een akkoord lijkt evenwel ver weg. Lufthansa zegt een aanbod gedaan te hebben op basis waarvan verder gesproken kan worden, de piloten wijzen het als ''nep'' van de hand .

Naar buiten toe toont Lufthansa bereidwilligheid te praten, maar het aanbod blijft steeds hetzelfde. ''Voor ons is Lufthansa echt een wolf in schaapskleren'', aldus de pilotenvakbond.

De luchthavens bereiden zich ondertussen vooral voor om mensen die op doorreis zijn en geen visum hebben - en dus niet door de douane kunnen - zo goed mogelijk op te vangen.