Oekraïne wil Rusland voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag slepen, omdat Moskou het Oekraïense schiereiland de Krim heeft ingelijfd. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjchitsia zei dat dinsdag in Brussel.

''Wij beschouwen de Krim als integraal onderdeel van Oekraïne'', liet hij weten. ''Ik denk dat we de Krim met internationale steun weer bij Oekraïne kunnen laten terugkeren.''

De Oekraïense regering in Kiev bereidt de zaak bij het VN-hof nog voor. ''Dat kan nog wel een tijdje duren'', aldus Desjchitsia.

Vredespaleis

Het Internationaal Gerechtshof is gevestigd in het Haagse Vredespaleis. Het is het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties.

Het hof beslecht geschillen tussen landen. Maandag was het hof nog in het nieuws toen de rechters de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied verboden. Australië had een klacht ingediend over de jacht.

Versterkingen

De Amerikanen sturen militairen naar Oekraïne. Dit gebeurt als onderdeel van gemeenschappelijke manoeuvres met Oekraïense strijdkrachten die van mei tot november worden gehouden. 

De NAVO versterkt de hulp aan de Oost-Europese NAVO-lidstaten die verontrust zijn over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. Daarnaast wordt alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort, zowel op militair als niet-militair (civiel) gebied.

Hulp

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) ingestemd met een pakket aan maatregelen aan Oekraïne. Onderdeel daarvan is een noodlening van een miljard dollar. De Senaat was hier eerder al akkoord mee gegaan.

De verwachting is dat president Barack Obama spoedig zijn handtekening onder het pakket zal zetten.