De Palestijnen gaan zich in hun streven naar een eigen staat opnieuw richten tot de Verenigde Naties. 

Dit heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdag in Ramallah bekendgemaakt.

Abbas heeft verzoeken ingediend bij vijftien verschillende VN-organen en -conventies. Dat zou hij hebben gedaan omdat Israël afspraken niet zou zijn nagekomen.

Eerder op de dag was een ontmoeting die Abbas zou hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, om onduidelijke redenen afgelast.

Spion

Volgens waarnemers kan het besluit van Abbas betekenen dat het vredesoverleg over het Midden-Oosten praktisch is mislukt. De VS hebben in deze onderhandelingspoging acht maanden bemiddeld tussen Israëli's en Palestijnen.

Het leek even de goede kant op te gaan met het vredesoverleg. Amerika zou bereid zijn om de Amerikaanse spion Jonathan Pollard, die een levenslange straf uitzit voor het het doorspelen van informatie aan Israël, vrij te laten om zo de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te paaien. 

Netanyahu zou dan als tegenprestatie een aantal Palestijnse gevangenen vrij moeten laten; een belangrijke eis van de Palestijnen. De Amerikaanse president Barack Obama liet dinsdagavond (Nederlandse tijd) weten nog geen besluit te hebben genomen over de vrijlating van Pollard. 

Meer over het conflict in het Midden-Oosten in ons dossier