De Europese Unie heeft dinsdag de militaire operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek officieel gelanceerd. 

Dat meldt de Raad van de Europese Unie. "De Raad heeft vandaag een militaire operatie gelanceerd om zorg te dragen voor een veilige omgeving in de Centraal-Afrikaanse Republiek", aldus het orgaan in een statement op de website. 

De missie telt duizend militairen. Zij gaan zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie en tweeduizend Franse militairen ondersteunen. De missie duurt een half jaar. 

De EU besloot in januari troepen te leveren om de veiligheidssituatie in het land te verbeteren, maar de troepenopbouw verliep problematisch. Te weinig landen wilden militairen leveren.

Nederland

Nederland wil geen militairen naar de CAR sturen, omdat ons land al meedoet aan de missie in Mali. Wel zijn er twee stafofficieren actief op het hoofdkwartier in Larissa in Griekenland.

Mogelijk worden daarnaast nog twee Nederlandse stafofficieren ingezet op het andere hoofdkwartier in Bangui. Ook stelt Nederland dit jaar extra geld beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de crisis in de CAR.

Geweld

Het straatarme land in Afrika wordt geteisterd door geweld tussen christelijke en islamitische milities. Volgens de VN heeft de haat tussen de groepen een ''angstaanjagend niveau'' bereikt met kannibalisme en onthoofdingen van kinderen.

Duizenden mensen kwamen om, honderdduizenden sloegen op de vlucht. Miljoenen hebben hulp nodig.