Er gaan Amerikaanse militairen naar Oekraïne. Dit gebeurt als onderdeel van gemeenschappelijke manoeuvres met Oekraïense strijdkrachten die van mei tot november worden gehouden. 

Het parlement in Kiev heeft hiertoe dinsdag met grote meerderheid besloten.

Het Oekraïense leger hield eerder gemeenschappelijke oefeningen met NAVO-landen. Maar door de annexatie van de Krim en de door veel Oekraïners ervaren Russische bedreiging hebben de manoeuvres dit jaar een sterke symbolische betekenis. Er worden tot 2500 NAVO-militairen uitgenodigd.

Behalve uit de VS komen die uit onder meer Polen en Roemenië.

NAVO

De NAVO versterkt de hulp aan de Oost-Europese NAVO-lidstaten die verontrust zijn over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. Daarnaast wordt alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort, zowel op militair als niet-militair (civiel) gebied.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-staten dinsdag besloten. Het is wel de bedoeling dat de politieke dialoog met Moskou wordt voortgezet.

Annexatie

De NAVO-ministers zijn uiterst verbolgen over de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Volgens Moskou was dat onder meer om de Russen op de Krim te beschermen, maar de NAVO ziet die stap als een schending van internationaal recht.

Volgens diplomaten voelt de NAVO zich misleid en bedrogen door de Russen, omdat het bondgenootschap de afgelopen jaren heeft geprobeerd een relatie met de Russen op te bouwen en vertrouwen te wekken. Oost-Europese NAVO-leden (de Baltische staten, Polen en Roemenië) vrezen dat Moskou nu naar verdere uitbreiding streeft.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne