Er lijkt een opening op handen voor een hervatting van de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten. Dat is vernomen uit bronnen rond de onderhandelingen.

De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Israëlische spion Jonathan Pollard vrij te laten, die al sinds 1987 een gevangenisstraf uitzit omdat hij geheimen aan Israël had doorgespeeld.

In ruil daarvoor zou Israël 26 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Door de concessie zou het vredesoverleg met de Palestijnen op gang worden gebracht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, sprak maandag in Jeruzalem met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het gesprek dat hij dinsdag zou hebben met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah, werd echter om onduidelijke redenen afgelast.

Pollard

Pollard was analist bij de Amerikaanse marine. Hij kreeg in 1987 levenslange gevangenisstraf voor spionage. De Amerikaanse Jood had een jaar lang geheime gegevens over militaire bewegingen in het Midden-Oosten doorgespeeld. Hij zou volgend jaar november vervroegd op vrije voeten kunnen komen bij goed gedrag.

Netanyahu erkende pas in 1998 dat Pollard een informatiebron was geweest voor Israël. Hij bezocht hem in 2002 in de gevangenis.

Pollard vroeg in 1995 het Israëlisch staatsburgerschap aan dat na enige aarzeling werd toegekend. Of hij ook nog een Amerikaans paspoort heeft, is niet duidelijk. Zijn gevangenschap is al jaren een bron van spanning tussen de VS en Israël.

Alle berichten over het Midden-Oostenconflct