De NAVO ziet geen signalen dat de Russen hun troepen aan de grens met Oekraïne aan het terugtrekken zijn.

''Ik kan helaas niet bevestigen dat Rusland zijn troepen terugtrekt. Dat is niet wat wij zien'', zei NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag voor NAVO-beraad over de Oekraïne-crisis in Brussel.

Volgens de NAVO hebben de Russen tussen 35.000 en 40.000 militairen aan de grens met NAVO-partner Oekraïne gestationeerd. 

Volgens een hooggeplaatste NAVO-officier vinden er elke dag ook troepenbewegingen plaats, waarbij het mogelijk om oefeningen gaat.

''Maar we hebben nog geen terugtrekking gezien. Anders zouden we dat met grote zekerheid weten'', aldus de officier. 

Terugtrekken

Moskou kondigde maandag aan een deel van zijn troepen van de grens met Oekraïne weg te halen. Rasmussen drong er bij Rusland op aan de troepen alsnog terug te roepen.

De massale stationering van militairen draagt niet bij aan een vermindering van de spanningen, benadrukte Rasmussen.

Meerdere Oost-Europese NAVO-lidstaten zijn bang dat Moskou in hun landen gaat doen wat de Russen bij NAVO-partner Oekraïne deden: een annexatie van een deel van het land om de Russische minderheid te beschermen.

Afschrikking

In verband met de Russische agressie kondigde Rasmussen ''de nodige stappen'' aan die bedoeld zijn als afschrikking. Om te laten zien dat de NAVO uiterst vastberaden voor een effectieve verdediging en bescherming van zijn bondgenoten zorgt en geen enkele aanval op de NAVO zal slagen, aldus de NAVO-baas.

Rasmussen ziet echter niets in de stationering van extra NAVO-grondtroepen in de oostelijke NAVO-landen. De NAVO-secretaris-generaal wees erop dat het luchtruim van die landen al intensiever wordt bewaakt: boven de Baltische staten met meer patrouillevluchten en boven Polen en Roemenië met AWACS-radarvliegtuigen.

Eventuele verdere stappen hangen af van de ontwikkeling van de situatie, aldus Rasmussen. Hij noemde de beste weg voor een oplossing een politieke en diplomatieke dialoog.

Waarschuwing

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Oekraïne dinsdag dat nauwere samenwerking tussen het land en de NAVO leidt tot een heleboel problemen die nergens voor nodig zijn. 

Het ministerie herinnerde eraan dat eerder al een toenadering tussen Kiev en de NAVO ''heeft geleid tot een bevriezing van de relatie tussen Oekraïne en Rusland, tot spanningen tussen Rusland en de NAVO en tot een breuk in de Oekraïense samenleving''.

Dit verdient geen navolging, meent het Kremlin. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken zijn in Brussel bijeen.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier