Na de Russische agressie in Oekraïne wil nu ook Duitsland de buitengrens van de NAVO extra bewaken. 

De regering in Berlijn is bereid zes gevechtsvliegtuigen naar de Baltische NAVO-staten Estland, Letland en Litouwen te sturen om boven hun luchtruim te partrouilleren.

Dat meldt het Duitse persbureau DPA dinsdag kort voor een vergadering van de NAVO in Brussel over de situatie in Oekraïne. Deze voormalige Sovjetrepubliek maakt geen deel uit van het bondgenootschap, maar is wel een partner.

Met Duitsland kondigden onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk extra bewaking aan. De Baltische staten, die aan Rusland grenzen, beschikken zelf niet over een luchtmacht.

Met name Estland en Letland hebben een aanzienlijke Russische minderheid en vrezen voor Russische inmenging zoals op het Oekraïense schiereiland Krim.

Polen

NAVO-lid Polen, dat zich ook zorgen maakt over de Russische dreiging, pleitte dinsdag voor de stationering van NAVO-troepen in het land. Warschau wenst de troepenverplaatsing van twee grote brigades, die elk maximaal vijfduizend manschappen kunnen tellen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen buigen zich in Brussel over een passende reactie op de Russische annexatie van de Krim.

Frans Timmermans

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-landen buigen zich in Brussel over een passende reactie op de Russische annexatie van de Krim.

Minister Frans Timmermans benadrukte bij aankomst dat het vooral belangrijk is dat de NAVO solidariteit laat zien met de oostelijke NAVO-bondgenoten die zich zorgen maken. ''We moeten duidelijk laten zien dat we een bondgenootschap zijn en dat zij zich nergens druk over hoeven te maken.'' Hij benadrukte dat bij de NAVO geldt dat een aanval op één een aanval op allen is.