De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines erkent dat een fout van de piloot mede de oorzaak was van de crash vorig jaar juli van een Boeing 777 op het internationale vliegveld van San Francisco.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het is voor het eerst dat de maatschappij dit toegeeft. Drie mensen verloren door het ongeluk het leven.

In combinatie met problemen met de automatische brandstoftoevoer leidde de foute inschatting van de piloot ertoe dat het passagierstoestel bij de landing neerstortte.

Meer dan 180 inzittenden raakten gewond. De piloot had nog niet veel vlieguren in een Boeing 777 en landde voor het eerst met zo'n vliegtuig in San Francisco. Uit onderzoek bleek dat het toestel tijdens de landing veel te langzaam vloog.

Lakse houding

Het Amerikaanse ministerie van Transport legde de luchtvaartmaatschappij een boete op van omgerekend ongeveer 364.000 euro voor de lakse houding die het bedrijf innam na de crash.

Pas een dag na de crash opende het bedrijf een telefoonnummer dat mensen konden bellen voor inlichtingen. De maatschappij had pas na vijf dagen contact gekregen met alle betrokken families. Bovendien was op de plek van de ramp te weinig personeel aanwezig om de passagiers te woord te staan.

Een van de drie mensen die omkwamen, een 16-jarig Chinees meisje, overleed nadat ze door een brandweerauto was overreden. De brandweer zag het gewonde meisje niet tijdens de reddingsoperatie, doordat zij onder een schuimlaag lag.