De Amerikaanse inlichtingendienst CIA voerde jarenlang wrede verhoren uit en misleidde de regering en de bevolking daarover. 

Details over de ernst van verhoormethoden werden verhuld en de reden om mensen vast te houden werd overdreven.

Dat blijkt uit een rapport van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat, meldt de Washington Post dinsdag.

Ook zou de CIA hebben gepronkt met cruciale informatie die gevangenen al hadden afgegeven voordat zij werden onderworpen aan wrede verhoren.

Volgens het rapport is er een patroon te zien van ongefundeerde beweringen die ambtenaren van de CIA hebben gebruikt om toestemming te krijgen voor de verhoortechnieken. Die verhoren hebben uiteindelijk weinig tot niets opgeleverd.

Terroristen

De CIA zou de verhoren nodig hebben om unieke informatie te krijgen over plannen van terroristen, die anders niet verkrijgbaar zou zijn.

Het rapport van de inlichtingencommissie is geheim, maar functionarissen hebben zich erover uitgesproken. Volgens hen staan er in het rapport ook vernietigende onthullingen over een netwerk van geheime detentiecentra dat door president Barack Obama in 2009 werd ontmanteld.

Binnen de CIA zou er verdeeldheid bestaan over de verhoormethoden. Volgens medewerkers en voormalig medewerkers van de inlichtingendienst staat het rapport echter vol met feitelijke onjuistheden en misplaatste conclusies.