John Kerry heeft maandag in Jeruzalem met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken in een poging vredesoverleg tussen Israëli's en Palestijnen nieuw leven in te blazen. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt naar verwachting ook met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

De Amerikaanse minister zou hebben gesproken over mogelijke verlenging van de vredesgesprekken tussen Palestina en Israël, die eind april aflopen.

Volgens de voormalige ambassadeur van Israël in de VS, Michael Oren, hebben alle partijen daar oren naar.

Ook zou Kerry hebben gesproken over mogelijke vrijlating van de Amerikaan Jonathan Pollard die tot levenslange celstraf is veroordeeld in 1987 voor het doorspelen van geheimen aan Israël. Daarmee hoopt hij dat Israël bereidt is tot concessies om het vredesoverleg levend te houden.

Kerry kwam uit Parijs, waar hij zijn Russische collega Sergej Lavrov zondagavond weer heeft gesproken over de Krim. De reis naar Israël is ingelast omdat het gestrande overleg tussen beide partijen niet meer te redden lijkt.

Alle berichten over het Midden-Oostenconflct