De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Ed Kronenburg, is de voorzitter van de nieuw geïnstalleerde raad van toezicht van Alpe d'HuZes. 

De benoeming markeert ''een nieuwe start’" voor het fietsevenement, dat vorig jaar in opspraak raakte door declaraties van Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal.

Volgens de organisatie moet de nieuwe raad een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het evenement, waarbij de Franse alpencol Alpe d'Huez wordt beklommen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

''In het verleden heeft het Alpe d'HuZes-bestuur zaken als rolvermenging gedoogd en geen duidelijke keuzes gemaakt. Hierdoor zijn allerlei misverstanden ontstaan", staat in een verklaring.

De raad gaat zich ook buigen over de benoeming van een nieuw bestuur.

KWF

De installatie van de raad van toezicht is onderdeel van meerdere maatregelen. Een daarvan is het aangaan van een nieuwe overeenkomst met KWF Kankerbestrijding. Daarin wordt de rol van KWF vastgelegd, evenals de wijze van rapporteren en controleren.

Ook komen er onder meer een vrijwilligersraad en een bestedingsplan, waarin staat hoeveel Alpe d'HuZes jaarlijks aan ''vooraf gedefinieerde thema's'' wil besteden.

Minder belangstelling

Door al het gedoe had Alpe d'HuZes in de laatste editie te kampen met minder belangstelling van deelnemers en een lager opgehaald sponsorbedrag.

KWF stak eind vorig jaar de hand in eigen boezem toen het bekendmaakte dat het bij projecten die worden gefinancierd uit de opbrengst van het fietsspektakel ''te lang de situatie van gebrekkig toezicht had laten bestaan".