De Franse president François Hollande heeft Manuel Valls benoemd tot premier. De huidige minister van Binnenlandse Zaken was aanvankelijk veel te rechts voor de Parti Socialiste (PS). 

Toen de Franse Parti Socialiste in 2011 een presidentskandidaat zocht, maakte Manuel Valls geen schijn van kans. Hij vloekte in de socialistische kerk met zijn afkeer van bijvoorbeeld verworvenheden als de 35-urige werkweek en relatief vroege pensionering.

Als minister van Binnenlandse Zaken ging hij tekeer tegen illegale immigratie en schokte hij links Frankrijk vorig jaar met de uitzetting van een gezin uit Kosovo, onder wie het schoolmeisje Leonarda.

Het meisje werd vanuit een dorp ten zuiden van Besançon en vervolgens vanuit Kosovo de bron van een gigantische rel in de Franse politiek en van een bittere tweestrijd bij links.

Niet impopulair

De aarzelende Hollande hoopte iedereen tevreden te houden, maar dat lukt hem niet. De PS lijkt nu niet meer zonder het rechtse gezicht van de kordate Valls te kunnen. De nieuwe premier Valls behoort tot de weinigen in de regering die Hollande in mei 2012 vormde, die niet impopulair is.

De voor links Frankrijk bijzonder treurige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen tonen dat Hollande snel iets moet ondernemen om de economie en de PS op te vijzelen.

Sommige opiniepeilers denken dat Valls de enige PS-man is die bij de verkiezingen in 2017 het presidentschap in handen van de partij kan houden. Maar het is de vraag in hoeverre de PS 'La guerre des gauches' (de oorlog van de linksen) de komende jaren overleeft.

Immigrant

Valls is zelf een immigrant. Hij werd in augustus 1962 in Barcelona geboren uit ouders die naar Frankrijk gingen. Valls werd al op 17-jarige leeftijd lid van de PS, nog voor hij in 1982 Fransman werd.

Zijn politieke activiteiten leidden hem naar het burgemeesterschap van de Parijse voorstad Evry in 2001, en een jaar later naar het parlement.

In 2012 werd hij een naaste medewerker van presidentskandidaat Hollande, die hem later minister van Binnenlandse Zaken maakte.