Het Franse kabinet van premier Jean-Marc Ayrault stapt op. President François Hollande heeft Manuel Valls, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, benoemd tot nieuwe premier van Frankrijk.

Dat bevestigt Hollande maandagavond in een toespraak, waarin hij stelde dat Valls een "strijdbare regering" gaat leiden. "Het is tijd om aan een nieuwe fase te beginnen", aldus Hollande. Ayrault zal met zijn hele ministersploeg vertrekken. 

Franse media meldden eerder al dat er een grote kans was dat Hollande de huidige premier zou ontslaan na de gemeentelijke verkiezingen van zondag. 

Ayrault gaf voor zijn aftreden aan te erkennen dat veel stemmers het vertrouwen in zijn kabinet hebben verloren. 

De inmiddels opgestapte premier heeft maandagochtend bijna twee uur gepraat met Hollande. Een geplande gezamenlijke lunch ging daarna zonder opgaaf van redenen niet door. Hollande spreekt de 'grande nation' later maandag via de televisie toe.

Rechtervleugel

Valls (51), zoon van een Spaanse vader en een Zwitserse moeder, behoort tot de rechtervleugel van de PS. Zijn benoeming komt tegemoet aan de verkiezingsuitslag.

Volgens een opiniepeiling in opdracht van de krant Le Parisien is hij ook de favoriete kandidaat van de Fransen voor de opvolging van Ayrault: 31 procent spreekt zich voor hem uit. Tweede is op grote afstand Martine Aubry: 17 procent van de ondervraagden wenst zich de burgemeester van Lille als de nieuwe regeringsleider.

Hollande ontkwam niet aan ingrijpende maatregele na de voor de regerende Socialistische Partij (PS) desastreus verlopen verkiezingen. De partij verloor in meer dan Franse 150 dorpen en steden met meer dan negenduizend inwoners.

De PS moest bij de verkiezingen de centrumrechtse UMP voor zich dulden en zag ook het rechts-nationalistische Front National (FN) fors winnen. De UMP kreeg bijna 46 procent van de stemmen, de socialisten bleven steken op ruim 40 procent. Het FN kreeg slechts 6,8 procent van het totale aantal stemmen, maar dat komt alleen doordat de partij in de meeste gemeenten niet meedeed.

Europees Parlement

De ellende is mogelijk nog niet ten einde voor de socialisten. Eind mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de peilingen bungelt de PS achter de UMP en het eurosceptische FN, dat net als de Nederlandse PVV pleit voor het opzeggen van het EU-lidmaatschap.

In tientallen steden, waaronder Toulouse, Reims, Amiens en Roubaix, moet de PS de macht afstaan. Parijs blijft wel in handen van de socialisten. Met Anne Hidalgo krijgt de Franse hoofdstad voor het eerst een vrouwelijke burgemeester.

Premier Ayrault en zijn kabinet hebben het nog geen twee jaar volgehouden. Hollande benoemde Ayrault nadat hij in mei 2012 de presidentsverkiezingen had gewonnen van zittend staatshoofd Nicolas Sarkozy.

Profiel: Rechtse Franse socialist leidt regering