De Russische regering wil van het recent geannexeerde schiereiland de Krim een speciale economische zone maken. 

Investeerders betalen er dan minder belasting dan elders in Rusland en de bureaucratie is er zo gering mogelijk. Dat heeft premier Dmitri Medvedev van Rusland gezegd tijdens een bespreking over de sociaaleconomische ontwikkeling van de Krim en de haven van Sebastopol.

Medvedev kwam maandag op de Krim aan. Het is zijn eerste bezoek sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland. De premier werd vergezeld door verscheidene ministers.

De regering van Oekraïne noemde het bezoek van Medvedev aan de Krim ''een grove schending'' van de regels van het internationaal recht.

Zij wijst erop dat de internationale gemeenschap het gebied als onderdeel van Oekraïne beschouwt en dat het bezoek van een regeringsfunctionaris aan het grondgebied van een andere staat, zonder dat hij daarvoor toestemming heeft gevraagd, ongeoorloofd is.

Eigen benen

Vorige week werd bekend dat de regering in Moskou overweegt hotels en casino's op de Krim te bouwen. Zo'n gokwalhalla zou passen in het voornemen van de regering om de Krim in financiële zin op eigen benen te laten staan.

De regering in Moskou heeft al genoeg financiële zorgen door de trage groei van de economie en de mogelijke sancties die het Westen zal nemen wegens de annexatie van het schiereiland. De Krim sluit dit jaar naar verwachting af met een begrotingstekort van 55 miljard roebel (1,1 miljard euro).

Medvedev beloofde de 2 miljoen inwoners van de Krim dat de pensioenen de komende maanden geleidelijk worden verhoogd tot het niveau in de rest van Rusland. Ook worden de wegen er verbeterd.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier