De oud-president van Pakistan Pervez Musharraf is maandagochtend door de Pakistaanse rechtbank beschuldigd van hoogverraad.

Dat meldt de BBC maandagochtend.

Musharraf zette in 2007 de grondwet buiten werking. Volgens diezelfde grondwet is dat hoogverraad, waarop de doodstraf staat. Ook riep hij de noodtoestand destijds uit.

De oud-president verklaarde niet schuldig te zijn. Volgens Musharraf zijn de beschuldigingen "politiek gemotiveerd". 

Het is de eerste keer dat in het Zuid-Aziatische land een voormalige militaire heerser wordt aangeklaagd wegens hoogverraad.

Moord

Eerder werd Musharraf al in staat van beschuldiging gesteld wegens moord. Zo liet hij in 2007 het leger militanten uit de Rode Moskee in Islamabad verdrijven. Daarbij vielen meer dan honderd doden. 

Tevens wordt hij medeverantwoordelijk gehouden voor de moordaanslag op ex-premier Benazir Bhutto. 

Ballingschap

Musharraf kwam in 1999 aan de macht door een staatsgreep tegen premier Nawaz Sharif. Hij stapte in 2008 op nadat parlementariërs met een afzettingsprocedure hadden gedreigd. Musharraf ging in ballingschap. 

In maart 2013 keerde hij terug en nam zonder succes deel aan de verkiezingen. Zijn oude rivaal Sharif won die en begon in juni 2013 aan een nieuwe termijn als premier, zijn derde in totaal.