Een militaire oefening van Noord-Korea heeft maandag geleid tot een vuurgevecht met aartsrivaal Zuid-Korea. 

Toen artillerievuur vanuit het noorden terecht kwam aan de zuidkant van de maritieme grens in de Gele Zee, schoot Zuid-Korea vervolgens op zijn beurt terug richting de Noord-Koreaanse wateren.

Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten schoot Noord-Korea vijfhonderd artilleriegranaten af. Zuid-Korea schoot er driehonderd terug.

De regering in Seoul riep de bevolking van twee Zuid-Koreaanse eilanden in het grensgebied op de schuilkelders in te gaan. In november 2010 kwamen bij een beschieting van een van de eilanden door de Noord-Koreanen vier mensen om het leven.

Noord-Korea had de oefening even eerder aangekondigd. Het land stelde een vaar- en vliegverbod in voor de Gele Zee. De aankondiging van Noord-Korea lijkt een reactie op de jaarlijkse militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden.

Vissersboot

Het regime heeft Zuid-Korea bovendien beschuldigd van 'gangstergedrag'. De aartsrivaal heeft afgelopen weekeinde een inbeslaggenomen vissersboot terug naar het noorden begeleid.

De spanningen in de regio zijn de laatste tijd opgelopen. Noord-Korea vuurde onlangs twee middellangeafstandsraketten af richting de Japanse Zee, een actie die werd veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

In totaal heeft Noord-Korea sinds eind februari zeker 86 raketten afgeschoten.