Het geweld in Nigeria escaleert. Door aanvallen van de radicale groepering Boko Haram en wraakacties van veiligheidsdiensten zijn meer dan vijftienhonderd mensen omgekomen in de eerste drie maanden van het jaar. 

Meer dan de helft van de slachtoffers was burger.

Dat meldde Amnesty International maandag.

''Het escalerende geweld in het noordoosten van Nigeria in 2014 heeft zich ontwikkeld tot een gewapend conflict waarin alle partijen het humanitaire recht schenden'', aldus de verklaring.

Het hoge dodental wijst volgens Amnesty op een ''alarmerende verslechtering'' van de situatie. Meer dan de helft van de burgerslachtoffers is gedood door de radicale moslims van Boko Haram. Onder de doden zijn veel schoolkinderen.

Uitbraakpoging

In een gevangenis in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, gelegen nabij de presidentiële residentie, zijn zeker 21 mensen omgekomen bij een gewelddadige uitbraakpoging op zondagochtend.

Gedetineerden, vermoedelijk aanhangers van de militante moslimgroepering Boko Haram, overmeesterden bewakers waarna een hevig vuurgevecht losbarstte.

De gevangenen sloegen toe rond etenstijd, op het moment dat bewakers elkaar aflosten. Ze trachtten medegedetineerden te bevrijden en de uitgang te bereiken, maar stuitten op inmiddels gearriveerde soldaten. Hoeveel militanten en bewakers er precies onder de doden zijn, is niet bekend.