De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry hebben zondagavond in Parijs lang onderhandeld over een diplomatieke oplossing voor de Oekraïnecrisis.

Het gesprek duurde vier uur, maar de partijen kwamen niet nader tot elkaar. 

Volgens Kerry hebben hij en Lavrov wel voorstellen gedaan om de situatie rond Oekraïne te 'de-escaleren'.

Lavrov liet op zijn beurt weten dat Moskou en Washington het erover eens zijn dat samenwerking met Oekraïne nodig is om tot een oplossing te komen.

De ministers gaan zich ook inzetten voor de rechten van Russisch sprekende inwoners van Oekraïne.

Russische troepen

Kerry herhaalde ook de Amerikaanse bezorgdheid over de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne die volgens de VS voor een ''klimaat van angst en intimidatie'' zorgen.

Lavrov had al voor het gesprek de Russische wens geuit dat Oekraïne een federatie wordt en zich neutraal opstelt.

De nieuwe machthebbers in Kiev hebben dat fel van de hand gewezen. ''Deze agressor wil maar één ding, de volledige capitulatie, splitsing en vernietiging van de soevereiniteit van Oekraïne'', aldus een regeringsverklaring.

Kerry was eigenlijk op de terugweg van Saudi-Arabië naar Brussel voor een NAVO-ontmoeting, maar hij vloog naar Parijs voor het gesprek met Lavrov.

Vorige week spraken de ministers elkaar ook al in Den Haag, bij de nucleaire top. Dat gebeurde vlak voordat de G7-leiders de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim scherp veroordeelden in de 'Den Haag-verklaring'.

NAVO-commandant

De Amerikaanse NAVO-commandant Philip Breedlove heeft een bezoek aan Washington onderbroken en is teruggekeerd naar Europa. De onzekerheid over Russische troepenbewegingen bij Oekraïne is daarvan de reden. Dat maakte het Pentagon zondag bekend.

Breedlove zou deze week eigenlijk in het Amerikaanse Congres verschijnen. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel vond het echter beter om Breedlove naar Europa te sturen ''vanwege het gebrek aan transparantie'' over de troepenbewegingen bij Oekraïne en omdat de bedoelingen van Rusland niet duidelijk zijn.

Breedlove gaat onder meer praten met de Oost-Europese NAVO-landen, die zich zorgen maken over de situatie rond Oekraïne.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim | Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier