De regerende Socialistische Partij van de Franse president François Hollande heeft zondag zwaar verloren in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. 

Het extreem-rechtse Front National wist juist flink te winnen en komt in nog eens negen steden aan de macht; een record voor de partij. De opkomst was met 52,4 procent historisch laag, zelfs nog lager dan tijdens de eerste ronde vorige week.

De socialisten en hun bondgenoten hebben volgens voorlopige cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken landelijk 40,6 procent van de stemmen gekregen in de tweede ronde. Dat is fors minder dan de centrumrechtse oppositie die op 45,9 procent komt.

Front National heeft 6,8 procent van de stemmen gekregen, maar die partij deed maar in een beperkt aantal gemeenten mee.

Graadmeter

De lokale verkiezingen waren een belangrijke graadmeter voor president Hollande en zijn beleid. De Franse premier Jean-Marc Ayrault gaf zondag toe dat het verlies een mislukking betekent voor de regering.

''Het geeft de ontevredenheid weer van diegenen die ons in 2012 nog hebben gesteund'', zei Ayrault. Hij beloofde dat de regering zal luisteren naar deze ''duidelijke boodschap'' van de kiezer.

Het betekent dat de Socialistische Partij van Hollande de meerderheid verliest aan de oppositie in vele tientallen grotere plaatsen. Daaronder zijn Toulouse, Saint-Étienne, Reims, Amiens en Roubaix. 

Parijs

De socialisten blijven nog wel de grootste in Parijs. Met de socialiste Anne Hidalgo krijgt de Franse hoofdstad voor de eerste keer een vrouwelijke burgemeester. Hidalgo wil het beleid van haar voorganger, Bertrand Delanoë, voortzetten. Dat is niet zo verwonderlijk, want sinds maart 2001 was zij de eerste locoburgemeester onder haar socialistische partijgenoot.

Met Hidalgo krijgt Parijs een burgemeester die twee nationaliteiten heeft. Zij is in Spanje geboren en werd in 1973 Frans staatsburger. Sinds 2003 heeft zij het paspoort van zowel Frankrijk als haar geboorteland.

Zuidelijke steden

Uit definitieve uitslagen blijkt dat Front National heeft gewonnen in de zuidelijke steden Béziers, Le Pontet, Fréjus, Beaucaire, Le Luc, Camaret-sur-Aigues en Cogolin en in de noordelijke plaatsen Villers-Cotteret en Hayange.

Tijdens de eerste ronde vorige week won Front National al in de noordelijke stad Henin-Beaumont. Met tien steden in totaal streeft de partij van Marine Le Pen het eigen record uit de jaren 90 van vier steden ruim voorbij.

De eerste ronde van de lokale verkiezingen was vorige week zondag in 36.000 gemeenten. Ook toen kregen de socialisten zware klappen. De stemverhoudingen in de tweede ronde waren vergelijkbaar met de eerste ronde. In 6.500 gemeenten was een tweede ronde nodig omdat geen van de partijen er meer dan 50 procent van de stemmen had gekregen.