Israël weigert om, zoals gepland, Palestijnse gevangenen vrij te laten als Palestina niet bereid is tot concessies. 

Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag tijdens een regeringsbijeenkomst in Jeruzalem.

''Ofwel er is een overeenkomst of de onderhandelingen barsten. In ieder geval zal er geen overeenkomst komen zonder dat Israël daar direct baat bij heeft'', aldus Netanyahu, die zegt dat er over enkele dagen een besluit wordt genomen.

Volgens de afspraken had Israël zaterdag de laatste 26 van in totaal 104 gevangenen op vrije voeten moeten stellen. Netanyahu eist nu echter dat de Palestijnen eerst akkoord gaan met een verlenging van de onderhandelingen, die volgens de planning eind april resultaat moeten hebben opgeleverd.

Afspraken

Palestina heeft Israël tot maandag de tijd gegeven om zich alsnog aan de afspraken te houden. Palestijnse leiders komen maandag bijeen om zich te beraden.

Het vredesoverleg in het Midden-Oosten zat 3 jaar lang muurvast. Reden is onder meer de Israëlische weigering te stoppen met de bouw en de uitbreiding van de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Afgelopen zomer werden de onderhandelingen opnieuw aangezwengeld op initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.