Bij gevechten tijdens lokale verkiezingen in Turkije zijn zondag zeker acht doden gevallen. 

Turkse media berichten dat in het zuidelijke district Kirikhan twee mensen zijn gedood en negen mensen gewond raakten bij confrontaties tussen politieke opponenten.

Bij een vuurgevecht in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa vielen zes doden. Ook raakten vijf leden van rivaliserende families gewond.

Rond een stemlokaal in het district Siverek raakte enkele mensen gewond na een opstootje. Een familie hield zich niet aan de regel die anonimiteit bij het stemmen garandeert.

Eerder op de dag raakten al negen mensen gewond bij botsingen tussen gewapende groepen rondom een stemlokaal in Birecik. Met knuppels en messen gingen lokale kandidaat-bestuurders elkaar te lijf.

Meer dan 52 miljoen Turkse kiesgerechtigden kunnen zondag hun stem uitbrengen in de gemeentelijke verkiezingen. De plaatselijke politiek wordt echter volkomen overschaduwd door de landelijke.

Spanningen

Na het sluiten van de stemlokalen zijn de spanningen in het land opgelopen. In de hoofdstad Ankara heeft zowel de zittende burgemeester Melih Gökçek van de AK-partij als zijn concurrent van oppositiepartij CHP de overwinning uitgeroepen.

De partijen beschuldigen elkaar bovendien van manipulatie. In Istanbul is de politie rond het Taksimplein versterkt. Dat plein was vorig jaar het brandpunt van grote protesten tegen president Recep Tayyip Erdogan, die de afgelopen maanden onder vuur lag. Erdogans AK-partij lijkt zondag desondanks op een grote overwinning af te stevenen.

Volgens de zender CNN Türk stond de AK-partij zondagavond na het tellen van 45 procent van de stemmen op 46 procent en de CHP op 27 procent. In Istanbul zou de AK-partij duidelijk voorliggen, in Ankara nipt.

Cruciale test

De verkiezingen worden gezien als cruciale test voor Erdogan, die onder vuur ligt door onder meer corruptieschandalen. Zijn AK-partij won de parlementsverkiezingen in 2011 met bijna 50 procent van de stemmen. Bij de lokale verkiezingen in 2009 wist Erdogans partij een kleine 39 procent van de stemmers te overtuigen.

De steeds meer autoritair regerende Erdogan vecht om zijn politieke bestaan. Hij heeft zelf de stembusgang uitgeroepen tot een referendum over zijn beleid. Zijn regering stond sinds 2003 voor belangrijke hervormingen en een enorme economische groei met een grote stijging van de koopkracht.

Maar zijn imago wankelt door corruptieschandalen en een bittere strijd die is uitgebroken met een voormalige bondgenoot, de machtige liberale islamist, Fethullah Gülen. Die heeft volgens Erdogan een staat in een staat opgezet.

De belaagde Erdogan verbiedt en blokkeert nu meer dan hij hervormt.