Het onderzoek naar de grootschalige corruptie door Zhou Yongkang, het voormalig lid van het Staand Comité van het Chinese Politbureau, wordt flink uitgebreid. 

De autoriteiten in Peking hebben tegoeden, van minstens 90 miljard yuan (10,5 miljard euro), van familieleden bevroren.

Bij het onderzoek, volgens ingewijden ''het grootste van de afgelopen zestig jaar'', werden in de afgelopen vier maanden meer dan driehonderd familieleden, politieke bondgenoten en medewerkers van Yongkang gearresteerd of verhoord.

Bij het onderzoek zou ook beslag zijn gelegd op driehonderd appartementen en villa's, vele antieke en hedendaagse kunstwerken, meer dan zestig voertuigen en een hoeveelheid kostbare drank, goud, zilver en buitenlandse valuta.

Huisarrest

Yongkang (71) was tot 2012 lid van het belangrijkste orgaan van de heersende communistische partij. Sinds het onderzoek eind vorig jaar van start ging, staat hij onder huisarrest.

Het is voor het eerst sinds de culturele revolutie in 1966-1976 dat de gangen van een lid van het comité worden nagegaan.

Volgens ingewijden lijkt het erop dat het de Chinese president Xi Jinping er veel aan gelegen is om gevallen van omkoping en corruptie in de hoogste kringen van China aan te pakken.