De advocaten van Dino Bouterse vinden dat de Amerikaanse aanklager op een onrechtmatige manier bewijs heeft verzameld tegen hun cliënt, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse. 

Ook zou de soevereiniteit van Suriname en Panama, waar Bouterse op 29 augustus werd aangehouden, geschonden zijn door de werkwijze van de Amerikaanse autoriteiten.

Dit zijn twee belangrijke onderdelen uit het verweer dat de verdediging van Bouterse heeft ingediend bij de rechtbank in New York waar de zaak op de rol staat.

De advocaten hebben het verweer zaterdag naar buiten gebracht. Een inhoudelijke behandeling van de zaak heeft nog niet plaatsgevonden. Dat meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws zaterdag.

Bouterse werd na zijn arrestatie uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van drugs- en wapenhandel.

Aanklacht

De aanklacht werd op 7 november uitgebreid met de verdenking dat hij wilde samenwerken met de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. Omdat het bewijs daarvoor pas later is toegevoegd, mag Bouterse hiervoor volgens zijn advocaten niet worden aangeklaagd.

Zowel bij de aanklacht voor drugs- en wapenhandel als de terroristische activiteiten is het bewijs met behulp van undercoveroperaties verzameld in Panama en Suriname. Zo deden de agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA zich voor als drugsbaronnen toen ze Bouterse ontmoetten in Panama. In Suriname gaven ze zich uit voor leden van Hezbollah.