De politieke nieuweling Andrej Kiska heeft zaterdag de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen van zittend premier Robert Fico.

Nadat bijna driekwart van de stemmen is geteld, tekent zich een overwinning van 60 tegen 40 procent af voor de partijloze miljonair.

De gelukkige winnaar reageerde verheugd. ''Ik zal een president zijn voor iedereen, ik sta achter iedere eerlijk Slowaak'', zei Kiska. Hij refereerde daarmee aan een van zijn belangrijkste verkiezingspunten.

De nieuwe president wil een eind maken aan de corruptie in het land en de overheid efficiënter laten werken. Hij speelde tijdens de verkiezingscampagne in op de onvrede die in Slowakije heerst over de zittende machthebbers en hun drang naar nog meer invloed.

Fico heeft zijn nederlaag inmiddels erkend. ''Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, wil ik Kiska graag feliciteren'', zei Fico. Hij wil graag aanblijven als premier, ondanks de teleurstellend verlopen stembusgang waarvoor hij vooraf als favoriet gold.

Eerste ronde

In de eerste verkiezingsronde op 16 maart haalde de centrumlinkse Fico verrassend 'slechts' 28 procent van de stemmen. Onder zijn premierschap sloot Slowakije zich in 2009 aan bij de Europese Unie.

Hoewel Fico dat als een succesverhaal beschouwt, geldt hij niet als pro-Europees politicus. Hij bekritiseerde de EU fel over haar standpunten over de situatie in Oekraïne en haalde eerder ook al de banden met Rusland aan.

Onvrede

De vermogende nieuwkomer Kiska haalde tijdens de eerste ronde 24 procent van de stemmen, waarmee zich een spannende tweede ronde leek af te tekenen.

Uiteindelijk viel de overwinning van Kiska ruim uit. Hij speelt voornamelijk in op de maatschappelijke onvrede die er in Slowakije heerst over de zittende machthebbers. Hij wil een eind maken aan de corruptie en de overheid efficiënter laten werken en richt zich vooral op de binnenlandse politiek.