In Nederland en in de rest van de wereld hebben miljoenen mensen zaterdag een uur lang alle lichten uitgedaan voor de actie 'Earth Hour'.

De actie moet zorgen dat er meer bewustzijn komt voor de duurzaamheid van de aarde.

Earth Hour ging als een golf de wereld over, van oost naar west, in ruim zevenduizend steden in 158 landen. In elk land begon de actie om 20.30 uur plaatselijke tijd. Onder meer de Eiffeltoren, Times Square, het Kremlin, de Tafelberg en de skyline van Hongkong deden mee.

In Nederland was het vanaf 20.30 uur 60 minuten lang donker bij onder meer De Euromast, het Paleis op de Dam, de Utrechtse Domtoren en de Waag in Deventer. Restaurants organiseerden diners bij kaarslicht. Alle horeca op het Gouverneursplein in Leeuwarden ging op zwart.

Goed gesprek

Het landelijke 'switch off-event' was op de Grote Markt in Haarlem. Daar waren onder anderen André Kuipers, VanVelzen en Harm Edens aanwezig toen op het plein de lichten doofden. Ruim duizend mensen op het plein keken toe.

Organisator is het Wereld Natuur Fonds. De organisatie geeft mensen ook tips voor het donkere uur: maak een wandeling en kijk naar de sterren, luister naar mooie muziek, organiseer een dropping, doe een spelletje bij kaarslicht. Of voer gewoon eens een goed gesprek.

Volgens critici kost het meer energie om de lichten uit en weer aan te doen dan de actie bespaart.

''Het is een symbolische actie, we kunnen energiebesparing zichtbaar maken. Het gaat om bewustwording. Maar wat je daadwerkelijk bespaart is nihil, en dat is niet erg. Er is een klein dipje als het licht uitgaat, en dan is er dus ook maar een kleine stijging als de lichten weer aangaan'', aldus een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds.

Bekijk beelden: