Gevangenen worden op Egyptische politiebureaus en in gevangenissen geslagen, krijgen elektrische schokken toegediend en zijn slachtoffer van seksueel misbruik. Ook tieners zijn het doelwit.

Dat schrijft de BBC.

De BBC sprak met verschillende mensen die tijdens protesten tegen het regime zijn opgepakt en inmiddels weer op vrije voeten zijn.

De 15-jarige Ahmed zegt 34 dagen gemarteld te zijn op een politiebureau. Hij kreeg elektrische schokken toegediend en is geslagen. De 19-jarige Yassin zat 42 dagen vast. Hij zegt ook elektrische schokken te hebben gekregen en daarnaast seksueel te zijn misbruikt.

De 19-jarige Ayat laat weten eveneens het slachtoffer te zijn van seksueel misbruik. Volgens studente Salsabile (21) dwong de politie haar en andere vrouwen zwangerschapstesten te doen.

"Egypte is weer teruggegaan naar het Mubarak-tijdperk met systematische martelingen", meent Gamal Eid van het Arabische Netwerk voor Mensenrechteninformatie. "Er wordt nu meer gemarteld omdat er meer mensen worden opgepakt."

Afzetten Mursi

Het leger zette vorige zomer de islamistische president Mohamed Mursi af. Sindsdien laten de machthebbers in het land geen mogelijkheid onbenut om de Moslimbroederschap, waar Mursi van afkomstig is, hard aan te pakken. Duizenden leden en vermeende leden werden de afgelopen maanden opgepakt.

Deze week werden 531 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld en nog eens 919 vermeende leden van de organisatie aangeklaagd.