Rusland heeft andere landen met wraak gedreigd als ze zouden stemmen voor een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN tegen het omstreden referendum op de Krim. 

Dat meldt persbureau Reuters zaterdag op basis van interviews met VN-diplomaten.

100 van de 193 landen stemden donderdag voor een niet-bindende resolutie die het Krimreferendum ongeldig verklaarde. Elf landen stemden tegen. Rusland beschuldigde westerse landen met de stemming "schaamteloze druk" uit te oefenen "tot het punt van politieke chantage".

Volgens de VN-diplomaten heeft Rusland onder meer Moldavië, Kirgizië, Tadzjikistan en Afrikaanse landen onder druk gezet. Het zou daarbij onder meer gaan om het terugsturen van arbeidsmigranten en het stoppen van gasleveringen.

Krim-Tataren

Tataren op het schiereiland de Krim willen een eigen referendum houden over autonomie van de regio. Het parlement van de Krim-Tataren stemde zaterdag in met een resolutie die voorbereidingen op een referendum in gang moet zetten, meldt persbureau Interfax-Oekraïne.

Het parlement van zo'n 250 mensen beroept zich op "het zelfbeschikkingsrecht van de mensen op hun historische grondgebied op de Krim". Het referendum voor aansluiting bij Rusland hebben de Tataren geboycot. Een datum voor een Tataars referendum is er nog niet.

Op de Krim wonen ruim 2 miljoen mensen, van wie 300.000 Tataren. Zij hadden zich in de vroege middeleeuwen als eerste vaste bewoners op het schiereiland gevestigd. In 1441 riepen ze de onafhankelijkheid uit op het schiereiland en een strook van het vasteland dat nu Oekraïne is.

Crisisberaad

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is op weg naar Parijs om daar met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov te spreken over de crisis in Oekraïne, meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

Kerry was op de terugreis van Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten, maar veranderde de koers van zijn vliegtuig na een telefonisch onderhoud met Lavrov. De ontmoeting moet ergens volgende week plaatshebben, liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Amerikaanse president Barack Obama belde vrijdag met de Russische president Vladimir Poetin om te spreken over een diplomatieke oplossing voor Oekraïne.

Zaterdag benadrukte Lavrov dat Rusland niet de bedoeling heeft om het leger de grens met Oekraïne over te sturen. Moskou heeft daar volgens de minister geen belang bij.

Aan de Russische grens met Oekraïne zou Rusland bezig zijn met een troepenopbouw. Volgens de VS gaat het om circa 40.000 militairen. De NAVO sprak daar eerder al zijn zorgen over uit. Volgens Rusland zijn de militairen slechts aan het trainen in het grensgebied.