De Oekraïense oud-topbokser en protestleider Vitali Klitsjko doet toch niet mee aan de presidentsverkiezingen in zijn land op 25 mei.

Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt in Kiev. Klitsjko stelt zich wel verkiesbaar als burgemeester van de Oekraïense hoofdstad.

In februari had hij nog aangekondigd dat hij een gooi zou doen naar het presidentschap. Wel steunt Klitsjko de kandidatuur van de zakenman en miljardair Petro Porosjenko.

Klitsjko was een van de gezichten van de oppositie tijdens de maandenlange protesten tegen de inmiddels verdreven president Viktor Janoekovitsj. "De enige kans om de verkiezingen te winnen is om één kandidaat uit het democratische kamp te nomineren", aldus Klitsjko tijdens een bijeenkomst van zijn partij Oedar.

Chocoladekoning

Porosjenko, die de bijnaam 'de Chocoladekoning' draagt vanwege het fortuin dat hij maakte in de chocoladeindustrie, is het hoofd van de raad van de Oekraïense nationale bank geweest en heeft twee keer een ministerspost bekleed. Hij zal het opnemen tegen oud-premier Joelia Timosjenko. De 'gasprinses' bevestigde deze week haar kandidatuur.

Porosjenko gaat volgens lokale media voorop in de peilingen, achtervolgd door Klitsjko en Timosjenko. Meer dan vijftien anderen hebben gezegd mee te willen doen aan de verkiezingen, maar hebben zich daarvoor nog niet aangemeld.

Timosjenko

Presidentskandidaat Timosjenko raakte begin deze week in opspraak toen er een telefoongesprek uitlekte waarin zij had gezegd dat ze bereid is de Russische president Vladimir Poetin "door zijn kop" te schieten. Controversieel is ze al lange tijd. Voor haar politieke carrière was Timesjenko een omstreden zakenvrouw werkzaam in de gasindustrie, wat haar de bijnaam 'gasprinses' opleverde.

Als premier zou Timosjenko in 2009 haar macht hebben misbruikt door een voor Oekraïne ongunstige gasovereenkomst te tekenen met het Russische staatsbedrijf Gazprom. Daarvoor werd zij in 2011 tot zeven jaar cel veroordeeld in een proces dat volgens het Westen politiek gemotiveerd was.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier