Rusland heeft niet de bedoeling om het leger de grens met Oekraïne over te sturen. Moskou heeft daar ook geen belang bij. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag benadrukt.

Maar Lavrov zei ook dat Rusland klaarstaat om de rechten van de Russischsprekende bevolking in Oekraïne te beschermen. Oekraïne en het Westen bekijken de Russische troepenopbouw aan de grens met argusogen.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Rusland afziet van verdere provocaties en zijn troepen terugtrekt van de Oekraïense grenzen. Door de Russische annexatie van de Krim is de relatie tussen het Westen en Moskou op een dieptepunt beland.

Poetin

Vrijdag heeft de Russische president Vladimir Poetin telefonisch contact gehad met Obama om samen te praten over een Amerikaans diplomatiek voorstel om de crisis in Oekraïne op te lossen.

Obama en Poetin spraken een uur lang met elkaar over het voorstel dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry deze week heeft gedaan aan Lavrov, tijdens de nucleaire top in Den Haag.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier