De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch contact gehad met president Barack Obama om samen te praten over een Amerikaans diplomatiek voorstel om de crisis in Oekraïne op te lossen.

Dat heeft het Witte Huis laten weten in een verklaring. Het gesprek duurde ongeveer een uur. 

Obama en Poetin spraken met elkaar over het voorstel dat de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) deze week heeft gedaan aan zijn Russische collega Sergej Lavrov tijdens de top in Den Haag.

Obama wil dat Rusland afziet van verdere provocaties en zijn troepen terugtrekt van de Oekraïense grenzen. Ook moet Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne niet verder schenden, en het democratische proces in het land respecteren.

Alleen dan is een diplomatieke oplossing mogelijk, aldus het Witte Huis.

Reactie

Obama wil dat Rusland schriftelijk reageert op het voorstel. Obama en Poetin spraken af dat Kerry en Lavrov nader overleg gaan voeren over verdere stappen om de situatie in Oekraïne te de-escaleren.

Poetin zei opnieuw dat Rusland zijn landgenoten in Oekraïne moet beschermen. Hij herhaalde dat Oekraïense extremisten verantwoordelijk zijn voor de toestand in het land, die volgens hem ''ongestraft burgers aanvallen'' . Poetin wil dat de internationale gemeenschap bijdraagt aan stabilisering. Hij zei hierbij echter niet concreet hoe die bijdrage er uit moet zien.

Militair ingrijpen

Poetin heeft geen enkele intentie om militair in te grijpen in het zuiden en oosten van Oekraïne. Dat heeft Poetin VN-chef Ban Ki-moon onlangs verzekerd, aldus Ban zelf. Hij informeerde de VN-Veiligheidsraad over zijn recente bezoek aan Rusland en Oekraïne.

Obama brengt momenteel een bezoek aan Saudi-Arabië.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne