De Maleisische immigratiedienst heeft dit jaar helemaal nog geen paspoorten van vliegtuigpassagiers gecontroleerd in de database met gestolen paspoorten van Interpol.

Dat heeft de internationale politieorganisatie vrijdag laten weten op haar website.

Eerder was al bekend dat de dienst niet bij Interpol had gekeken of passagiers van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines een gestolen paspoort gebruikten.

Nu blijkt dat de dienst dat in 2014 nog geen enkele keer heeft gedaan bij mensen die het land in- en uitreizen. Hierdoor konden twee passagiers met gestolen Oostenrijkse en Italiaanse paspoorten op het vliegtuig stappen van Malaysia Airlines dat op 8 maart spoorloos verdween.

Database

De Verenigde Staten raadplegen de database meer dan 230 miljoen keer per jaar, Groot-Brittannië ruim 140 miljoen keer. Interpol verwerpt kritiek van Maleisië dat dit controles bij de immigratie zou vertragen.

''Ondanks deze ongerechtvaardigde aanval op Interpol, blijven wij bereid om Maleisië te helpen'', aldus de organisatie. Interpol vindt dat Maleisië het aan alle reizigers verplicht is om de controles uit de voeren.

Wrakstukken

Vijf internationale vliegtuigen hebben nieuwe mogelijke wrakstukken van MH 370 in de Indische Oceaan gevonden, aldus Reuters zaterdagochtend. 

In het nieuwe zoekgebied zouden er "meerdere objecten in verscheidene kleuren" gevonden zijn. 

Vijf dingen die u moet weten over vlucht MH 370 | 'Systeem zwarte doos werkt nog goed'

Alle berichten over het vermiste vliegtuig