De Noorse oud-premier Jens Stoltenberg wordt de hoogste baas van de Noord-Altantische Verdragsorganisatie NAVO. 

Dat werd vrijdag door de NAVO bekendgemaakt.

Stoltenberg zal de Deen Anders Fogh Rasmussen op 1 oktober opvolgen als secretaris-generaal van het bondgenootschap. 

De Noor wordt de dertiende secretaris-generaal van de organisatie. Hij is de eerste Noor die deze post zal bekleden.

Rasmussen is sinds 2009 topman van de verdragsorganisatie. Daarvoor deed de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer dienst als secretaris-generaal.

De benoeming van Stoltenberg zat er al aan te komen: de afgelopen weken gonsde het van de geruchten dat zijn kandidatuur kon rekenen op steun uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië.

Het is gebruikelijk dat een Europeaan de positie van NAVO-baas krijgt. De Amerikanen, die het meeste afdragen aan de NAVO, hebben de militaire leiding.

Juiste man

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is in zijn nopjes met de nieuwe baas van de NAVO. De Noorse oud-premier Jens Stoltenberg is volgens hem een ''bruggenbouwer, atlanticus en een man, zoals bleek na de laffe daad van Breivik, die in een crisis het hoofd koel weet te houden en tegelijkertijd een warm hart heeft voor de samenleving''.

Volgens Timmermans is Stoltenberg ''de juiste man voor deze zo belangrijke post'', schrijft de minister vrijdag op zijn Facebookpagina. Anders Breivik pleegde in juli 2011 een bomaanslag in Oslo en richtte een bloedbad aan onder deelnemers van een jongerenkamp van Stoltenbergs partij op het vakantie-eiland Utøya. In totaal kwamen bij die aanslagen 77 mensen om het leven.

Profiel: Jens Stoltenberg