Alle Oekraïense militairen die Kiev trouw zijn gebleven, hebben de Krim verlaten. Ook zijn alle militaire installaties op het schiereiland nu in Russische handen. 

Dat heeft de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, vrijdag volgens het persburau Interfax laten weten.

Rusland geeft Oekraïne een deel van de wapens terug die in beslag zijn genomen bij de annexatie van de Krim. De wapens zijn in beslag genomen toen militairen die zich niet wilde overgeven aan Rusland, of bij de overname van militaire gebouwen en installaties.

Rusland annexeerde de Krim vorige week, nadat de bevolking van het schiereiland zich in een omstreden referendum voor aansluiting bij dat land had uitgesproken.

Sjojgoe heeft president Vladimir Poetin gezegd dat de vliegtuigen en marineschepen van Oekraïense eenheden die Kiev trouw zijn gebleven, aan de Oekraïense regering zijn overgedragen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag Rusland opgeroepen om zijn troepen terug te trekken van de Oekraïense grenzen. Dat zei Obama in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News. ''Ze moeten zich terugtrekken en beginnen te onderhandelen met de Oekraïense regering'', aldus Obama.

''Je ziet steeds meer soldaten samenkomen onder het mom van een militaire oefening. Maar dat is niet wat Rusland normaal gesproken zou doen. Misschien is het alleen maar om de Oekraïners te intimideren, misschien hebben ze grotere plannen, wie zal het zeggen'', sprak Obama.

Obama was in Rome om een bezoek te brengen aan paus Franciscus. Later op vrijdag vliegt hij naar Saudi-Arabië voor een ontmoeting met koning Abdullah.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim