Een 22-jarige Australiër is veroordeeld tot zes jaar en negen maanden gevangenisstraf voor het doden van de Nederlander Henk van Oosterom. 

Dat meldt de Australische nieuwszender ABC vrijdag.

De rechter achtte bewezen dat Jason Graham Bridgland in september 2012 de fatale klap gaf waardoor de 39-jarige Van Oosterom overleed. Bridgland was onder invloed van drugs en alcohol.

Van Oosterom, afkomstig uit Den Haag, wilde anderhalf jaar geleden bij een ruzie tussenbeide komen, waarbij hij een klap in zijn gezicht kreeg.

De Nederlander zakte in elkaar en overleed in het ziekenhuis. Door de klap bleek een slagader te zijn geknapt.

Weggerend

De rechter nam het Bridgland vooral kwalijk dat hij was weggerend nadat Van Oosterom in elkaar was gezakt. ''Toen u hem sloeg, viel hij meteen op de grond en kon hij niet meer opstaan. U besloot echter hem niet te helpen, maar om weg te rennen.'' De Australische justitie sprak begin december nog een andere verdachte in de zaak vrij.

Steeds vaker komen er in Australië zaken voor de rechter waarbij misdrijven worden gepleegd door mensen die onder invloed van drank en/of drugs zijn. ''Dat baart ons grote zorgen'', voegde de rechter toe in zijn uitspraak in de zaak tegen Bridgland.

De Australiër kan nog in beroep gaan tegen zijn straf.