De Algemene Vergadering van de VN heeft een resolutie aangenomen waarin staat dat de annexatie van de Krim door Rusland illegaal is. 

Dat meldt persbureau AP.

In de nieuwe resolutie wordt de "territoriale integriteit" van Oekraïne benadrukt. Daarnaast wordt het referendum op de Krim dat voorafging aan de annexatie als "illegaal" bestempeld. 

Honderd VN-gedelegeerden stemden vóór de resolutie en elf tegen. 58 gedelegeerden onthielden zich van stemming. 

Over resoluties die worden behandeld door de Algemene Vergadering kan geen veto worden uitgesproken. De resoluties zijn echter ook niet wettelijk bindend. 

Senaat VS

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel om Oekraïne te steunen en nieuwe sancties op te leggen aan Rusland, zo meldt AP

98 leden stemden voor en 2 tegen, meldde The New York Times. Vervolgens stemde ook het Huis van Afgevaardigden in.

President Barack Obama heeft gezegd het voorstel te zullen ondertekenen. Onderdeel van het plan zijn ook nieuwe sancties tegen Russen en Oekraïners die Rusland hebben gesteund om de Krim te annexeren.

Donderdag stemde ook Internationaal Monetair Fonds (IMF) in met een steunpakket van 10 tot 13 miljard euro over een periode van 2 jaar. Het parlement in Kiev praat donderdagavond nog over de voorwaarden.

Referendum

Twee weken geleden stemden de inwoners van de Krim vóór een samengang met Rusland. Binnen een week na het referendum werd het schiereiland officieel door Rusland ingelijfd.

Het besluit van de Algemene Vergadering volgt op enkele sancties die door het Westen al aan Rusland zijn opgelegd. Verschillende Russische functionarissen mogen bijvoorbeeld de EU en de VS niet meer in en kunnen niet aan hun geld komen dat op Europese banken staat.

De EU heeft ook de eerstvolgende EU-Rusland-top in juni in het Russische Sotsji afgeblazen. Verder ondertekenden de EU en Oekraïne eerder en akkoord voor nauwere politieke samenwerking. Dat akkoord is onderdeel van een uitgebreider associatieverdrag waarin ook meer economische samenwerking is afgesproken.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van de Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier