Justitie in het Duitse Augsburg gaat ermee akkoord dat een schilderij van Henri Matisse uit de verzameling van de Duitse handelaar Cornelius Gurlitt aan de erfgenamen van de Joodse Parijse kunsthandelaar Paul Rosenberg wordt teruggegeven. 

Justitie maakt dat donderdag bekend.

Gurlitt liet woensdag via zijn advocaat al weten dat hij kunstwerken die de nazi's van Joden hebben geroofd, wilde teruggeven en dat het schilderij Femme Assise (Zittende vrouw) van Matisse het eerste zou zijn.

Een van de erfgenamen van Rosenberg is zijn kleindochter Anne Sinclair, de ex-echtgenote van Dominique Strauss-Kahn, de gevallen baas van het IMF. De andere erfgenaam is kleindochter Marianne Rosenberg.

Douane

De douane ontdekte de enorme kunstverzameling van veertienhonderd werken in maart 2012 in het huis van Gurlitt in München. Later werden in het Oostenrijkse Salzburg nog eens ongeveer zestig werken aangetroffen.

Gurlitts vader Hildebrand had de kunstwerken in dubieuze omstandigheden in bezit in de tijd dat de nazi's in Duitsland aan de macht waren.

Paul Rosenberg was een handelaar in werken van Matisse en Picasso maar had ook kunst van schilders als Cézanne, Renoir, Manet en Gauguin in zijn galerie aan de Rue La Boétie in het centrum van de Franse hoofdstad. Naziofficieren roofden de kunst in 1940. De familie Rosenberg vluchtte naar het zuidwesten van Frankrijk en maakte van daaruit de oversteek naar New York.