Een Japanse rechtbank heeft donderdag de vrijlating gelast van Iwao Hakamada, een 78-jarige voormalige profbokser die meer dan 45 jaar in de dodencel heeft gezeten.

De rechtbank gelastte een nieuw proces voor hem, omdat hij waarschijnlijk op basis van vals bewijs ter dood werd veroordeeld voor de moord op een gezin.

Het doodvonnis van Hakamada werd nooit voltrokken vanwege de lange beroepsprocedures. Hij werd in 1968 veroordeeld, maar het Hooggerechtshof wees pas 27 jaar later zijn eerste verzoek om een nieuw proces af. Hij diende in 2008 een tweede beroep in, dat donderdag door het hof werd gehonoreerd op basis van een nieuwe analyse van dna-materiaal.

Hakamada is pas de zesde ter dood veroordeelde in Japan die een nieuw proces krijgt. Vier van de eerdere veroordeelden werden daarin vrijgesproken, de vijfde zaak loopt nog.

Aandacht

De uitspraak van donderdag vestigt opnieuw de aandacht op de veel bekritiseerde besloten verhoormethodes in Japan, waarin verdachten tot bekentenissen worden gebracht. Ook Hakamada had bekend, al trok hij die bekentenis later tijdens zijn proces weer in. Hij werd veroordeeld voor de moord op een zakenman en diens gezin en het in brand steken van hun woonhuis waar hij tot het inwonend personeel behoorde.

Amnesty International zegt dat de Japanse autoriteiten 'zich moeten schamen voor de barbaarse behandeling' die Hakamada kreeg. Net als de meeste ter dood veroordeelden in Japan heeft hij de meeste tijd in afzondering doorgebracht.

"Meer dan 45 jaar heeft hij geleefd onder de constante angst voor executie, zonder van de ene op de andere dag te weten of hij ter dood zou worden gebracht. Dit is psychologische marteling bovenop een toch al wrede en inhumane straf", aldus Roseann Rife, researchdirecteur van Amnesty voor Oost-Azië.