De Amerikaanse president Barack Obama is donderdag op het Vaticaan ontvangen door paus Franciscus I.

Obama is de negende Amerikaanse president die een officieel bezoek aflegt aan het Vaticaan. 

Voor Obama is het de eerste keer dat hij paus Franciscus ontmoet, al sprak hij eerder wel met paus Benedictus XVI. Voormalig president George W. Bush is recordhouder als het gaat om ontmoetingen met de kerkleider: hij sprak in acht jaar zes keer met twee verschillende pausen. Woodrow Wilson was in 1919 de eerste Amerikaanse president die op bezoek ging bij de paus. 

Obama werd in Vaticaanstad opgewacht door de erewacht van de Zwitserse Garde. Aartsbisschop Georg Ganswein begeleidde het Amerikaanse staatshoofd naar de zaal waar de paus hem verwelkomde.

Vooral het bestrijden van de armoede in de wereld staat als gespreksonderwerp hoog op de agenda van beide leiders. Voor de ontmoeting in Rome is ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, overgevlogen. 

"De paus daagt ons uit, hij vraagt ons om te denken aan mensen, gezinnen en de armen", stelde de Amerikaanse president voorafgaand aan de ontmoeting in een interview met de Italiaanse Corriere della Sera. "Hij nodigt ons uit om even stil te staan en na te denken over de waardigheid van de mens."

Bekijk beelden van de ontmoeting:

Abortus

Obama en de paus verschillen van mening over onderwerpen als abortus, voorbehoedsmiddelen en het homohuwelijk, maar algemeen wordt verondersteld dat beide leiders donderdag moeilijke onderwerpen uit de weg zullen gaan.

De president zegt onder de indruk te zijn van de boodschap van gelijkheid die paus Franciscus uitdraagt.

Na de ontmoeting met de paus zal Obama spreken met de Italiaanse president Giorgio Napolitano, en de kersverse premier Matteo Renzi.