De drie agenten van de Amerikaanse Secret Service die zich voorafgaand aan de nucleaire top in Amsterdam misdroegen, waren van tevoren door hun meerdere gewaarschuwd niet in problemen te komen. 

Dat meldt de Washington Post donderdag. Het trio werd zondag, de dag voordat de Amerikaanse president in Nederland arriveerde, naar huis gestuurd omdat ze tegen de regels in hadden gedronken.

Naar aanleiding van onder meer een incident bij een bezoek van president Barack Obama aan de Amerikaanse stad Miami kregen alle agenten zaterdagavond in Amsterdam op het hart gedrukt toch vooral op te passen.

Later bleek dat drie agenten zijn waarschuwing in de wind hadden geslagen. Hartford wekte zondagochtend persoonlijk een van de drie door hard op zijn deur in Hotel Huis ter Duin te slaan. Het ging om de 34-jarige agent die volslagen van de wereld was geraakt door drankgebruik. Hij was volgens de Amerikaanse krant in de lobby of de gang van het hotel buiten westen geraakt en moest door het hotelpersoneel naar zijn kamer worden gedragen.

De man verklaarde dat hij zich niets meer herinnerde van de avond daarvoor. Hij kon, net als zijn twee drinkebroers, zijn koffer pakken.