De Egyptische legerchef Abdel Fattah al-Sisi doet later dit jaar een gooi naar het presidentschap. Dat heeft de veldmaarschalk woensdag bekendgemaakt op de Egyptische televisie.

Hij zei zijn post binnen het leger op te geven. Ook stapt hij op als minister van Defensie. Al-Sisi verscheen in zijn legeruniform, naar eigen zeggen voor de laatste keer.

"Ik geef dit uniform op om het land te verdedigen", aldus al-Sisi. Alleen mensen zonder functie binnen het leger of de regering kunnen zich verkiesbaar stellen voor het Egyptische presidentschap. De stembusgang vindt waarschijnlijk volgende maand plaats.

Al-Sisi zei dat hij verder wil bouwen aan een 'modern en democratisch Egypte'. Tegelijkertijd leek hij zijn critici gerust te willen stellen. "Er zullen geen persoonlijke vetes worden uitgevochten", aldus al-Sisi.

Massaproces

Of de legerleider ook de daad bij het woord gaat voegen, is echter de vraag. Maandag werden in een massaproces honderden aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Er staan nog drie vergelijkbare rechtszaken op stapel, waarin nog eens zo'n vijftienhonderd mensen terechtstaan.

Over al-Sisi's deelname aan de presidentsverkiezingen wordt al maanden gespeculeerd. De maarschalk is bijzonder populair en velen in Egypte denken dat de overwinning in de verkiezingen hem niet kan ontgaan.

Mursi

Het was het leger, onder leiding van al-Sisi, dat vorig jaar president Mohamed Mursi afzette. Onder de aanhangers van de Moslimbroederschap heeft dit al-Sisi's reputatie geen goed gedaan, maar veel seculiere Egyptenaren lopen sindsdien met hem weg.

Sinds Mursi werd afgezet zit de Moslimbroederschap in de hoek waar de klappen vallen. Duizenden aanhangers van de beweging zijn gearresteerd. Honderden kwamen om bij gevechten met de ordediensten.